Oljor vid allergi och astma


Kitten.jpg

I helgen var jag med om något fantastiskt. Jag skulle träffa mina goda vänner; Martin, Hanna och Asgeir hemma hos Martin som bor på landet utanför Katrineholm. Vi skulle sova över där och ha spelkväll samt dricka och äta gott.

Till saken hör att han för 6 veckor sedan skaffade kattunge och jag är superallergisk mot katter. När jag åker hem till folk med katt så får jag astma av att bara ha vistats i samma rum som katten har befunnit sig i, trots att det är städat. Vid ett tillfälle när vi har sovit över hos vänner med katt har jag varit med om att jag har fått gått ut och lägga mig i bilen och sovit där för att jag knappt har kunnat andas.

Efter den gången så har jag dock slutat att sova över hos vänner som har katt, vilket är jättetråkigt för att jag har gått miste om mycket socialt då. När andra har kunnat sova över och fortsätta umgås dagen efter så har jag (och min man) fått åka hem mitt i natten.


Nu så ville jag dock pröva att sova över hos Martin och då kom jag på att jag kunde testa mina eteriska oljor. Jag tittade upp recept på en roller mot allergi, en roller mot astma, en kapsel med oljor mot allergi samt vad jag kunde använda i oljespridaren mot astman och allergin. Jag tog alltså med mig en av mina doftspridare och en massa eteriska oljor men garderade mig genom att ta med mig astmamedicinen, allergitablett, ett liggunderlag och sovsäck ifall att jag skulle vara tvungen att gå och lägga mig i bilen för att sova. Att ringa en taxi som skulle hitta mig mitt i natten ute på landsbygden för att sedan ta mig till ett hotell i Katrineholm kändes inte direkt som ett alternativ. Innan jag åkte svalde jag en kapsel som jag hade droppat lavendel-, citron- och pepparmintsolja i, vilket motsvarar ”allergitrion”. När jag sedan kom till Martin så började jag med att sätta på oljespridaren med just dessa oljor i. Senare på kvällen hade jag även i RC, vilket är luftrörsvidgande samt Purification som renar luften. Jag alternerade mellan dessa två oljor men basen var dock ändå lavendel, citron och pepparmint. Efter en timme då jag i vanliga fall brukar ha lite astma kände jag ingenting. Två, tre, fyra, fem, sex timmar förflöt utan att jag kände mig särskilt påverkad av astman eller allergin. Jag rollade mig med jämna mellanrum med både rollern för att öppna upp luftvägarna samt mot allergin. Jag satt dessutom med oljespridaren alldeles vid mig. När jag skulle gå och lägga mig så tog jag med mig den upp på rummet och stängde till dörren så att inte katten kunde komma in till mig samt bäddade med egna lakan.

Spelkväll-hos-Martin.jpg

Först då inandades jag en dos Bricanyl, men mer för rädslan att det skulle bli som förra gången då jag sov över hos någon med katt; att jag fick gå och lägga mig i bilen. När jag la mig ner i sängen så kom minnena med en sådan kraft från när jag nästintill inte kunde andas att jag fick kämpa med att hålla mina tankar i schack för att inte utveckla någon sorts panik. Det tog dock ett tag innan jag kunde somna. Vid ett tillfälle under natten så fick jag lägga mig lite i högläge då jag hade lite tungt att andas men jag somnade fort om efter att ha rollat mig samt satt på doftspridaren igen. När jag åter vaknade så var det till ett gnistrande vinterlandskap och en härligt värmande sol. Å jag upptäckte att doftspridaren inte hade varit på de senaste två timmarna MEN jag kunde andas normalt och jag hade ingen nästäppa eller något. Det här är för mig helt fantastiskt!!! Jag har aldrig varit med om något liknande. Jag som var rädd att jag mitt i natten skulle få gå ut till bilen för att sova och andas men nu så kände jag inte av min astma eller allergi alls! Jag var så glad att jag var tvungen att ringa till min man och berätta att jag mådde bra och att jag kunde ANDAS. Jag hade ju inte ens nästäppa. Jag säger inte att jag var symptomfri hela tiden men det var jättestor skillnad i hur mycket astma jag fick mot vad jag brukar få. Och om man inte har varit med när jag har haft min kattallergi så kanske det är svårt att förstå hur stort det här är för mig. Det känns som att det finns hopp för att jag framöver inte ska behöva stå över sociala sammanhang eller få andnöd där en katt eller katter finns i närheten. Det för mig är livsomvälvande!


Kattallergi-1.jpg

Allergitrion i oljespridaren

 • 5 droppar Lavendel

 • 4 droppar Citron (Lemon)

 • 3 droppar Pepparmint

 • Ev, någon droppe Purification. Jag hade även i någon droppe RC för att öppna upp luftvägarna.

Allergitrion i kapsel

 • 3 droppar Lavendel

 • 3 droppar Citron (Lemon)

 • 3 droppar Pepparmint

Andas lätt-roller

 • 15 droppar RC

 • 5 droppar Citron (Lemon)

 • Fyll upp en 10 ml rollerflaska med valfri vegetabilisk bärolja, t.ex. kokosolja, V-6-olja.


RC: en droppe spädes ut med en droppe bärarolja, t.ex. Kokosolja eller V-6 vegetabilisk olja.

-Sägs hjälpa till att öppna upp luftvägarna vid placering på bröstet vid träning eller sjukdom samt för insomning.

En oljeblandning av:

 • Eucalyptus, som sägs vara antibakteriellt, antiseptiskt och kunna bromsa virussjukdomar i andningssystemet.

 • Myrten, som sägs vara upplyftande, antiseptiskt, antibakteriellt och avsvällande av luftrören.

 • Tall, som sägs vara upplyftande, antiseptiskt, antibakteriellt, utvidgande av luftrören, förbättrar cirkulationen i lungorna samt hjälper kroppen att få bort slem.

 • Mejram, som sägs vara avslappnande, lugnande och hjälper till att motverka kramper i andningssystemet.

 • Eucalyptus radiata, som sägs kunna bromsa virussjukdomar i andningssystemet samt minska inflammation i de nasala slemhinnorna.

 • Eucalyptus citriodora, som sägs vara anti-inflammatoriskt samt bromsa virussjukdomar i andningssystemet.

 • Lavendel, som sägs vara bra mot det mesta, bland annat anti-inflammatoriskt, antiseptiskt samt mot allergi.

 • Cypress, som sägs vara antiseptiskt, lugnande och bra på att lösa upp segt slem. Det sägs kunna hjälpa med cirkulationen i lungorna samt hjälpa till vid andra andningsproblem.

 • Tsuga, som sägs öppna upp och utvidga andningssystemet för bättre syreutbyte.

 • Pepparmint, som sägs vara antiseptiskt, anta-inflammatoriskt samt motverkar kramper i andningssystemet. Det är lugnande, kylande och öppnar upp andningssystemet.