Populära eteriska oljor

Dessa oljorna är de 12 mest populära eteriska oljorna och också dem som följer med i startkitet/startpaketet med en doftpspridare. Startpaketet är det bästa sättet att komma igång med eteriska oljor.

 

Lavender (Lavender)

Lavendelolja brukar kallas för de eteriska oljornas schweiziska kniv. Den kan användas till mycket! Young Livings lavendelolja kan användas i doftspridaren, på huden eller att äta/dricka den. Det som många främst nog tänker på när man tänker på lavendel så är det att den är lugnande och bra vid sömn.

Den lindrar även oro, är mjukgörande, stärker hår, lugnar huden vid solbränna, lindrar vid insektsbett, när man har bränt sig på t.ex. brännässlor eller en varm ugnsform. Lavendel tillsammans med pepparmint och citron är suveräna vid allergi!

Pepparmint (Peppermint)

Pepparmint (pepparmyntsolja) kan användas på huden, i doftspridaren samt i matlagning/vid bakning. Den är jättegod att ha i bakverk speciellt tillsammans med choklad. Nästan varje dag dricker jag även pepparmint tillsammans med vatten för att hjälpa matsmältningen. Som jag nämnde förut så är pepparmint en viktig komponent i oljeblandningen mot allergi. Om man luktar på pepparmint i slutet av arbetsdagen kan den även ge den kick man behöver för att få extra fokus och energi att slutföra arbetsdagen på ett bra sätt.

Pepparmint har hjälpt oss att på ett ”icke-kränkande” sätt få ner feber på barnen men också att minska illamående, huvudvärk, Restless legs eller muskelvärk.

Citron (Lemon)

Citronolja kan användas på alla tre sätt. Den är god både i matlagning, i bakning och i dricksvattnet. Jag tycker att den ger ett djup i smaken som man inte riktigt kommer åt när man har färsk citron i. Jag älskar att ha den i soppor och grytor!

Citron kan även användas vid städning, i diskmaskinen, i tvättmaskinen och i torktumlaren. Den gör dig pigg och höjer immunförsvaret då den innehåller antioxidanter. Dessutom så hjälper den till att rena din lever. Tillsammans med din egen nattkräm till ansiktet så hjälper den till att få en jämnare hudton. Som jag har skrivit tidigare så är den ju även bra vid allergi.


DigizE

Digize är bra mot all sort magproblem så som när magen är uppblåst, man är orolig i magen, ätit för mycket, har turistmage, magkatarr eller är magsjuk. Man kan ta en droppe i ett glas med vatten, direkt på huden utblandat med en droppe bärarolja där man har ont eller på fötterna. För att maskera doften så kan man addera en droppe pepparmint i vattenglaset eller på huden.

Digize är en oljeblandning av pepparmint, fänkål, anis, ingefära, dragon, enbär, citrongräs och Patchouli.

Thieves

Detta är oljan som var anledningen till att jag började använda eteriska oljor. Thieves är en oljeblandning av citron, kryddnejlika, kanel, eucalyptus (radiala)och rosmarin och som sägs döda de flesta virus. Vid en undersökning på Weber State University i Ogden, Utah kom de fram till att Thieves även dödar 99.96 % av alla luftburna bakterier.

Thieves kan man använda på alla tre sätt. Genom att dricka den som t.ex. i te tillsammans med varmt vatten, citron eterisk olja samt lite honung. Jag använder Thieves i doftspridaren varje kväll när någon runt omkring oss inte mår bra för att höja immunförsvaret, både förebyggande och när väl något har brutit ut. Thieves kan även tas utblandad med bärarolja direkt på huden tillsammans med andra immunförsvarsstärkande oljor. Ju tidigare du börjar använda Thieves desto bättre.

Frankincense

Frankincense är ett träd som växer bland annat i Oman. Det är en av växterna som det sägs att Jungfru Maria fick av dem tre vise männen i gåva när Jesus föddes. Frankincense är en kraftfull olja med många bra egenskaper varav immunförsvarshöjande är en. Då kan den tas i vegetabilisk kapsel som man sväljer.

Frankincense är annars bra vid meditation då den får dig att slappna av och grundar/jordar dig. Den är även bra att ha i din ansiktskräm då den sägs motverka åldrad hy. Den kan också användas direkt på vårtor, utblandad runt ögonen vid ögoninflammation eller mot hosta.


Purification

 Purification är en oljeblandning av Citronella, Citrongräs, Rosmarin, Tea tree, Lavandin och Myrtle. Den används i doftspridare för att få bort odörer, giftig rök och den sägs även ”ta bort” bakterier samt virus. Om man droppar Purification på en bomullstuss och stoppar den i skor/väskor som stinker så hjälper den till att ta bort den dåliga lukten. Jag använder den ofta som sköljmedel tillsammans med ättika och vatten. Purification kan även användas utblandat på huden med bärarolja eller t.ex. i ansiktskrämen för att rena huden eller på halsen eller utanpå örat för att få bort hals- och öronvärk.

Insekter tycker inte om lukten då den innehåller Citronella, varpå man kan använda den som insektsmedel t.ex. mot mygg, löss eller fästingar direkt utblandad med bärarolja på huden eller i doftspridaren.

R.C.

R.C. står för respiratory congestion, det vill säga att den är bra mot alla sorters symptom som kan ge andningsbesvär. R.C är en oljeblandning av eucalyptus, myrtle, tall, mejram, lavendel, cypress, tsuga och pepparmint. R.C. används utblandad med en bärarolja direkt på huden eller i doftspridaren.

R.C. används innan träning för att få bättre energi och syretillförsel då den hjälper till att öppna upp andningsvägarna. Jag använder den också vid astma samt när någon är förkyld och är hostig.

PanAway

PanAway är en oljeblandning där man kan tänka ”Pain Away”, vilket betyder att få bort smärta. PanAway innehåller wintergröna, helichrysum, kryddnejlika och pepparmint. Den sägs även vara bra mot rheumatism, artros och liknande, den har även starka anti-inflammatoriska egenskaper.

PanAway är effektiv mot olika smärtor relaterat till nervsystemet, muskler och ben,så som huvudvärk, träningsvärk, växtvärk, olika sportskador, stukningar, bulor och blåmärken. PanAway främjar snabbare återhämtning genom att öka blodcirkulationen.


 

Stress Away

Stress Away är precis vad det låter som, en oljeblandning som syftar på att stressa ner och lugna sinnet. Den används i doftspridare eller direkt på huden. Stress Away innehåller copaiba, lime, cederträ, ocotea, lavendel och vanilj. Många använder den som parfym eller inför yoga och meditation. Jag tycker om att ta den antingen inför läggdags eller när jag ska köra bil och jag är stressad och har bråttom. Då fungerar den helt perfekt!

Apelsin (Orange)

Eterisk olja från apelsinskal kan användas inom alla tre användningsområden. Den är god att ha i dryck och när man bakar. Apelsinolja är även med i olika oljeblandningar för nedstämdhet och ångest då den är upplyftande och höjer humöret. Den är samtidigt lugnande så man kan använda den i yoga och vid meditation.

Apelsin ökar också sexlusten, höjer immunförsvaret, stärker luftrören vid luftrörsproblem och bleker tänder naturligt.