Vad är en eterisk olja?

Eteriska oljor, eller essential oils som det heter på engelska, är växtoljor som avger flyktiga luktämnen som används för att nå hälsa. Eteriska oljor kommer från blommor, blad, rötter, frön, frukt och bark från plantor, örter och träd. De har varsamt skördats på gårdar eller i naturen och blir till koncentrerade växtextrakter genom ångdestillering, kallpressning eller hartstappning. Dessa oljor är det som skyddar växten mot insekter, sjukdom och ogynnsam miljöpåverkan. Den kemiska strukturen liknar den som människan har, men även djur, vilket gör att vi identifierar och accepterar oljan som ger oss liknande fördelar som växten den kom ifrån. Rena eteriska oljor från Young Living är mycket mer verksamma, 100-10 000 gånger mer ”terapeutiskt potenta” än vanliga örter.


Hur använder man eteriska oljor?

Eteriska oljor (en del tror att det heter essentiella oljor men det gör det alltså inte) används utvärtes, invärtes och aromatiskt. Fördelen med att använda oljorna utvärtes och aromatiskt är att oljornas effekt inte behöver förlita sig på att matsmältningen är som den ska vara. Vilket kan vara bra då det är många människor som har problem med matsmältningen. När man använder en olja utvärtes så späder man ofta ut den med en ”bärande olja”/bärarolja, en fet vegetabilisk olja så som till exempel Kokosolja, Jojobaolja, Olivolja, Avokadoolja eller Young Livings V-6-olja. Vill man använda oljan aromatiskt så har man den i en doftspridare/luftfuktare med vatten, andas in den direkt från flaskan, har oljan i ett diffuserhalsband eller armband eller andas in den under handduk när den ligger i varmt vatten. Många oljor från Young Living kan också sväljas antingen som de är tillsammans med lite olja eller honung eller i ett glas vatten. Att använda sig av tomma kapslar som man fyller med valfria oljor är också ett alternativ när man vill få i sig dem invärtes.

Att använda växtdelar för att må bättre har människan gjort i flera tusen år. Eftersom Young Living eteriska oljor är så koncentrerade så tar det bara cirka 20 minuter innan oljan har penetrerat varje cell i kroppen om den appliceras på huden. Eteriska oljor används för att få bättre hälsa och används inom aromaterapi, för spirituella syften, kroppsvård, hårvård, hälsokost och i hushållsprodukter som rengöringsmedel, tvättmedel samt diskmedel.


Hur fungerar eteriska oljor i kroppen?

Hur fort oljor verkar i kroppen.jpg

Doftspridaren sprider ut de eteriska oljorna med vattenånga vilket gör att de kan absorberas genom andningsorganet. Oljorna påverkar då nervsystemet att skicka signaler till Limbiska systemet i hjärnan, vilket är samma del av hjärnan som handskas med känslor och minnen. Hjärnan svarar då med att påbörja olika fysiologiska funktioner så som frigörandet av hormoner, avtagande av smärta eller humörpåverkan.

När eteriska oljor används utvärtes så kallas det för terapeutiskt lokalisering. Nervcellerna koncentreras till det ställe på kroppen som man rör vid vilket ökar blodflödet och känsligheten på huden. Beröringen aktiverar nervsystemet som "drar in" oljan in i blodcirkulationen. Det tar 22 sekunder innan de eteriska oljemolekylerna når hjärnan. Två minuter innan oljemolekylerna finns i blodomloppet och 20 minuter innan dem finns i varje kroppscell.

Eteriska oljor renar även receptorerna i nervsystemet. Receptorerna får med tiden "korrosion" på sig, vilket är helt normalt men signalerna går inte fram lika bra då.  De eteriska oljorna hjälper till att få bort korrosionen så att kommunikationen från nervsystemet kan vara perfekt så som det är designat att vara.

Eftersom vi människor är olika och har olika kemiska reaktioner i våra kroppar så finns det inte en olja som passar till alla. Man får testa sig fram bland de som är liknande och se vilken av dem som våra kroppar reagerar på bäst.


Vad du ska tänka på när du köper eteriska oljor

När du köper eteriska oljor i syfte att må bättre så ska du först titta efter att växterna är ekologiskt odlade, det vill säga att man inte använt sig av syntetiskt handelsgödsel och kemiskt naturfrämmande bekämpningsmedel. Eteriska oljor ska även för att vara potenta/hög terapeutisk kvalitet, vara helt fria från tillsatser och utvinnas endast från växtdelar. Det finns en mängd olika kvalitéer av eteriska oljor ute på marknaden. De billiga syntetiskt gjorda samt de med låg kvalitet har liten eller ingen påverkan på kroppen. Ibland kallas dem för doftoljor och ibland för eteriska oljor. Varningstecken är att dem är billiga och/eller att dem kostar lika mycket. Då kan man vara säker på att dem inte är ekologiska eteriska oljor av kvalitet. Dem kan till och med vara helt verkningslösa för aromaterapi. När det gäller eteriska oljor så gäller det kända uttrycket, “man får vad man betalar för”.

För att man ska kunna utvinna en eterisk olja av hög terapeutisk kvalitet så behöver många faktorer samverka; valet av frön, jordmån, framställningsmetod, skörd- och odlingstekniken och inte minst klimatet. Om du hade tänkt att köpa eteriska oljor i syfte att minska artificiella kemikalier och förstärka din  hälsa så se då till att du gör ett bra köp från början och köper enbart ekologiska eteriska oljor av hög terapeutisk kvalitet från ett företag med egna farmer som man får besöka. Det finns endast ett företag som uppfyller dessa krav, Young Living. Nu är vi cirka 5 miljoner människor i världen som använder dem och vi blir bara fler och fler. 


Var köper man eteriska oljor

Lavander.jpg

Det är än så länge svårt att hitta eteriska oljor från Young Living i butik. De eteriska oljorna säljs främst genom oberoende distributörer och jag är en av dem. Jag hjälper dig gärna med ditt köp samt att ge dig verktyg så att du får lära dig allt du vill veta om eteriska oljor. Här kan du köpa ekologiska eteriska oljor av högsta kvalitet.

Jag föredrar eteriska oljor från Young Living då de är världsledande, ekologiska, har extremt höga kvalitéts- och renlighetskontroller samt har egna gårdar som är öppna för allmänheten där de odlar och destillerar sina eteriska oljor. De har därför koll på hela processen från frö till försegling och de kan garantera att de är så bra som de har rykte om sig att vara. Man behöver inte heller ringa i förväg till gården för att berätta att man kommer utan det är bara att dyka upp, vilket jag värdesätter högt eftersom de då är transparenta och inte har något att dölja, Detta går inte att göra hos till exempel Crearome, Organic Makers, Doterra och Aroma osv.

YOUNG LIVING


Ansvarsfrihets-policy

All information, innehåll och produktbeskrivningar på denna hemsida är i referenssyfte och inte avsedda att ersätta råd som ges av apotekare, läkare eller annan licensierad hälso- och sjukvårdspersonal. Information om Young Livings produkter har inte utvärderats av Läkemedelsverket.