Vad är en eterisk olja?

Eteriska oljor eller essential oils som det heter på engelska är oljor som avger flyktiga luktämnen som försiktigt utvinns från olika växtdelar och som används för att nå hälsa. För varje symptom finns det en eller flera eteriska oljor som sägs hjälpa mot det symptomet. Att använda växtdelar för att må bättre har människan gjort i flera tusen år. Genom åren har eteriska oljor använts för känslomässiga, kosmetiska, medicinska men även spirituella syften. Eteriska oljor kommer från blommor, blad, rötter, frön, frukt och bark från plantor, örter och träd. De har varsamt skördats på gårdar eller i naturen och blir till koncentrerade växtextrakter genom ångdestillering, kallpressning eller harstappning. Dessa rena eteriska oljor är mycket mer verksamma (50-70 gånger mer ”terapeutiskt potenta”) än de växter som de utvinns av. Eftersom oljorna är koncentrerade så tar det bara cirka 20 minuter innan oljan har penetrerat varje cell i kroppen om den appliceras på huden. Eteriska oljor används med andra ord för att få bättre hälsa och används inom aromaterapi, kroppsvård/hälsokost eller i hushållsprodukter.


Hur använder man eteriska oljor?

Eteriska oljor används utvärtes, invärtes och aromatiskt. Fördelen med att använda oljorna utvärtes och aromatiskt är att oljornas effekt inte behöver förlita sig på att matsmältningen är som den ska vara. Vilket kan vara bra då det är många människor som har problem med matsmältningen. När man använder en olja utvärtes så späder man ofta ut den med en ”bärande olja”, en fet vegetabilisk olja så som till exempel Kokosolja, Jojobaolja, Olivolja, Avokadoolja eller Young Livings V-6-olja. Vill man använda oljan aromatiskt så har man den i en doftspridare med vatten, andas in den direkt från flaskan, har oljan i ett diffuserhalsband eller armband eller andas in den under handduk när den ligger i varmt vatten. Oljor kan också sväljas antingen som de är tillsammans med lite olja eller honung. Att använda sig av tomma kapslar som man fyller med valfria oljor är också ett alternativ när man vill få i sig dem invärtes.


Hur fungerar eteriska oljor i kroppen?

Doftspridaren sprider ut de eteriska oljorna med vattenånga vilket gör att de kan absorberas genom andningsorganet. Oljorna påverkar då nervsystemet att skicka signaler till Limbiska systemet i hjärnan, vilket är samma del av hjärnan som handskas med känslor och minnen. Hjärnan kan svara med att påbörja olika fysiologiska funktioner så som frigörandet av hormoner, avtagande av smärta eller humörpåverkan.

När eteriska oljor används utvärtes så kallas det för terapeutiskt lokalisering. Nervcellerna koncentreras till det ställe på kroppen som man rör vid vilket ökar blodflödet och känsligheten på huden. Beröringen aktiverar nervsystemet som "drar in" oljan in i blodcirkulationen. 

Eteriska oljor renar även receptorerna i nervsystemet. Receptorerna får med tiden "korrosion" på sig, vilket är helt normalt men signalerna går inte fram lika bra då.  De eteriska oljorna hjälper till att få bort korrosionen så att kommunikationen från nervsystemet kan vara perfekt så som det är designat att vara.

Eftersom vi människor är olika och har olika kemiska reaktioner i våra kroppar så finns det inte en olja som passar till alla. Man får testa sig fram bland de som är liknande och se vilken av dem som våra kroppar reagerar på bäst.


Vad du ska tänka på när du köper eteriska oljor

När du köper eteriska oljor i syfte att må bättre så ska du först titta efter att de är ekologiskt odlade, det vill säga att man inte använt sig av syntetiskt handelsgödsel och kemiskt naturfrämmande bekämpningsmedel. Eteriska oljor ska även för att vara potenta/hög terapeutisk kvalitet, vara helt fria från tillsatser och utvinnas endast från växtdelar. Det finns en mängd olika kvalitéer av eteriska oljor ute på marknaden. De billiga syntetiskt gjorda samt de med låg kvalitet har liten eller ingen påverkan på kroppen. För att man ska kunna utvinna en eterisk olja av hög terapeutisk kvalitet så behöver många faktorer samverka; valet av frön, jordmån, framställningsmetod, skörd- och odlingstekniken och inte minst klimatet. Om du hade tänkt att köpa eteriska oljor i syfte att minska artificiella kemikalier och förstärka din  hälsa så se då till att du gör ett bra köp från början och köper ekologiska eteriska oljor av hög terapeutisk kvalitet. 


Varumärken


Andra företag som säljer eteriska oljor

Framöver ska jag försöka sammanställa en förteckning över de vanligaste företagen som säljer eteriska oljor i Sverige och jämföra dem med Young Living, så att ni också får se tydligt varför jag väljer Young Living.

När jag dock har jämfört information på internet om de största företagen i Sverige som säljer eteriska oljor så är Young Living det företag som säljer eteriska oljor som är det mest kompletta företaget av dem alla. Det finns inget annat företag som har kontroll hela vägen från från frö till försegling som Young Living har, som jag känner till, och som samtidigt har 100% rena rena ekologiska oljor utan tillsatser. Innan du köper eteriska oljor så råder jag dig dock till att göra en egen undersökning utifrån vad som är viktigt för dig och bilda dig en egen uppfattning.

Jasmine-flowers.jpg

Ansvarsfrihets-policy

All information, innehåll och produktbeskrivningar på denna hemsida är i referenssyfte och inte avsedda att ersätta råd som ges av apotekare, läkare eller annan licensierad hälso- och sjukvårdspersonal. Jag rekommenderar inte att du använder informationen på denna sida för att behandla en åkomma, sjukdom eller för att göra en självdiagnos, utan att först ha talat med din läkare.

De eteriska oljornas flaskor, förpackning och informationsmaterial kan innehålla annorlunda information än vad som kan tas upp på hemsidan. Kontakta din vårdgivare omedelbart om du misstänker att du har ett medicinskt problem. Information om Young Livings produkter har inte utvärderats av Läkemedelsverket.

Jag är inte läkare och sidan är inte på något sätt avsedd att ersätta medicinsk rådgivning. Den är för utbildningsändamål, baserade på åsikter och fakta som jag har funnit vara sann för mig själv och för min familj, samt från sökningar som vi själva har gjort och samlat in från böcker och online. Jag är inte här för att diagnostisera eller behandla.

Om du har några hygienbehov, använder några mediciner, är under behandling av en läkare eller sjuksköterska av någon anledning, är äldre, gravid, ammande, har spädbarn, småbarn eller djur, kontakta din läkare eller veterinär före användning.