Sköljmedel vs ättika


Grater.jpg

Jag och min man har haft en liten dispyt hemma hos oss som har hållit på i flera år, vilket har grundat sig i om vi ska använda sköljmedel eller inte. Min man Micke vill inte ha sköljmedel/mjukmedel då han säger att han mår illa av lukten, dessutom säger han att när man inte använder sköljmedel så kan handdukarna suga åt sig vatten bättre, något han gillar. Jag har endast använt lite sköljmedel, vi snackar kanske om en tesked högst, när jag har tvättat lakan och handdukar då jag inte uppskattar att handdukarna är hårda och river av mig mitt skinn då jag kommit ut från duschen och ska torka mig. Det är ju en smaksak vilket man föredrar men för mig är det inte en trevlig upplevelse. När jag har duschat och är alldeles varm då vill jag bli omfamnad av en mjuk och skön handduk och inte ett rivjärn. Resultatet av detta har blivit att när jag har tvättat lakan och handdukar så har jag använt lite sköljmedel och sedan när lakanen och handdukarna är torra så har jag vädrat dem för att bli av med värsta doften.

Å när Micke har tvättat så har han inte använt sköljmedel och hängt upp handdukar blöta på sina hängare, vilket gör dem superstela! Ja, jag vet att jag kanske borde haft större förståelse för honom då han har mått fysiskt dåligt av detta men jag har lidit, om än i mindre grad, att ha riviga handdukar. Och om jag ska bekänna en sak så har det känts lite i den stilen som ”mansförkylning”, att han har gnällt på något som för mig inte har känts som något man behöver gnälla över. Jag hade ju knappt tagit något sköljmedel.

Sedan i september är dock inte detta något problem längre. Jag fick höra talas av ett husmorstips som faktiskt är helt fantastiskt. Man använder ren ättika 24 % och för att inte tvätten ska lukta starkt från ättikan så droppar man i några droppar eterisk olja. Ättikan har jag lärt mig har många fördelar. Den håller tvättmaskinen fräsch, den är antibakteriell, syran i ättikan är bra mot fläckar, ättikan behåller klädernas färger längre samt att eventuella tvättmedelsrester (som kan vara irriterande för huden) neutraliseras från kläderna. Ättika har blivit svaret på båda våras önskemål, Micke slipper konstgjorda dofter som han känner sig illamående av, de har bra uppsugningsförmåga och jag får härligt mjuka och fluffiga handdukar. Win, win situation. Att det dessutom är det bästa för kroppen och miljön är ju en otrolig bonus i sig. Visste ni att sköljmedel är jättestora miljöbovar och kan framkalla allergier? Sköljmedel innehåller parfym och katjonaktiva tensider, vilket är kemikalier som är svåra att bryta ner och som resulterar i förorenad havsmiljö. Tensider är giftiga för vattenlevande organismer och kan irritera huden. Nu när jag är mer insatt så känns det självklart att vi inte kommer använda oss av sköljmedel något mer. Det känns också hemskt att veta att jag genom att envist ha använt sköljmedel kan ha bidragit till att Micke har utvecklat en överkänslighet mot syntetiska dofter. Jag visste inte då heller att det inte hjälper att vädra textil som är tvättade med sköljmedel. De giftiga kemikalierna sitter ändå kvar i tyget. Att ligga med huden (som är det största organet) mot kemikaliefyllda lakan och örngott känns inte superlockande med tanke på också att sådant som penetrerar huden når alla kroppens celler på cirka 20 minuter. Vem vet vad det gör med kroppen i längden? Jag vill heller inte förorena haven mer i min önskan att få mjuka handdukar och sängkläder. Speciellt inte när det finns ett så enkelt, miljö- och hälsovänligt alternativ. Länge leve ättikan!


Här är några olika recept på naturligt sköljmedel:

  • 2 dl 24 % ättika
  • 4 dl uppkokt kallt/ljummet vatten
  • cirka 5-7 droppar eterisk olja, t.ex. lavendel, citron eller Purification. Lavendel tillhör en av de starkare dofterna och därför kan man använda färre droppar av denna eteriska olja.

Koka upp vattnet och låt svalna, häll över i en glasflaska. Tillsätt ättika och eterisk olja. Skaka på flaskan före användning och häll i 0, 25 dl i sköljmedelsfacket. Passa på att göra ”storkok” när du ändå håller på att göra ditt egna sköljmedel.

Finns även ett recept med bikarbonat och äppelcidervinäger men det har jag inte testat. Här är det i varje fall:

  • 10 g bikarbonat
  • 1,5-2 dl varmt vatten
  • 8 dl äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
  • 17-20 droppar eterisk olja, t.ex. lavendel, citron eller Purification. Lavendel doftar starkt och man kan därför använda färre droppar av denna eteriska olja.

Värm vattnet och häll i en behållare för 3,5 liter. Häll i bikarbonat och äppelcidervinäger. Nu bildas en kemisk reaktion och innehållet börjar bubbla, vilket är orsaken till varför man använder sig av en stor behållare. När den kemiska reaktionen har lagt sig, tillsätt eterisk olja. Rör om och ställ svalt. Skaka på flaskan före användning och häll i fyra matskedar i sköljmedelsfacket.

Hör gärna av er om/när ni har testat dessa recept, vilket tyckte ni fungerade bäst

Attika.jpg