Recept: Skurna Pepparkakor med eteriska oljor


julklappsevent.jpg

Igår hade jag, Christine, Jennie och Jennifer ett event tillsammans med ett gäng tjejer där vi fick göra våra egna ekologiska skönhetsprodukter med eteriska oljor i. Vi gjorde cerat, sockerskrubb, sprejdeo och bodybutter. Inför den här kvällen så ville vi bjuda på något med eteriska oljor i som vi hade bakat. Jennie hade med sig jättegoda brownies med pepparmintsmak och jag tog med mig skurna pepparkakor med stjärnanis, kanel samt ingefära i. Eftersom det finns få recept med eteriska oljor i på svenska och kanske inte beträffande skurna pepparkakor så får man experimentera sig fram. Det gäller att vara modig och inte vara rädd för att det kanske smakar för mycket eller för lite av oljorna. Just ingefäran både luktar och smakar speciellt (när den är kall) så jag var rädd för att kakorna inte skulle vara ätbara. Jag utgick dock från Roy Fares recept på skurna pepparkakor och så bytte jag ut de vanliga kryddorna mot de eteriska oljorna. Det luktade inte så gott när jag gjorde degen men när jag tog ut dem från ugnen så luktade det som det skulle, underbart! Det kan man egentligen inte tro när man bara luktar på ingefäraoljan direkt från flaskan att något så äckelpäckligt kan bli något så gott.  Jag tror att det här kommer att bli en storfavorit hemma hos oss. Den burken som jag tog med mig till eventet där vi gjorde våra egna skönhetsprodukter, den är nästan slut och även burken som jag lämnade kvar här hemma. Vi har alltså nästan ätit upp 90 småkakor på två dagar. Det är inte illa jobbat!


Varför ska man då använda eteriska oljor i bakning och matlagning?

Jo för smakerna och dofterna från maten och bakningen blir gudomliga då eteriska oljor är koncentrerade och är 50 till 70 gånger mer terapeutiskt potenta än själva växten de kom ifrån. Detta innebär att man endast behöver använda en ytterst liten mängd för att få smak och viktiga näringsämnen i sig. Om man främst är ute efter de positiva hälsoeffekterna som eteriska oljor medför så ska man tillsätta dem när maten har svalnat. Då bevaras näringsämnena bäst. Jämförelsevis kan jag nämna att i torkade örter/kryddor så har näringsämnena och syremolekylerna försvunnit med hela 90 %. Till skillnad mot eteriska oljor som behåller alla sina läkande näringsämnen, syremolekyler, aminosyror, mineraler etc.

Se först till så att de eteriska oljorna som du använder är säkra att förtära. De billiga ”eteriska oljorna” som finns i många livsmedelsbutiker/butiker går absolut inte att äta. De är fyllda med tillsatser som kan förgifta dig! Jag använder mig av Young Livings eteriska oljor och många av dem är ätbara. För att se Young Livings ätbara oljor så kan du trycka här.

Stjärnanis och kanel som finns i dessa pepparkakor stärker bland annat immunförsvaret. Kanel är även bra för matsmältningen och höjer humöret. Ingefära främjar också bland annat en god matsmältning men är även effektiv vid illamående. Med andra ord är det alltså låg risk att du får ont i magen och mår illa om du råkar äta för många av dessa skurna pepparkakor. Eller vad tror du?  ;-)

bakkryddor.jpg

Skurna pepparkakor2.jpg

Här kommer receptet på Skurna Pepparkakor med eteriska oljor:

  • 200 gram rumstempererat mjölkfritt smör/smör

  • 2 dl strösocker

  • 1 dl ljus sirap

  • 1 tsk bikarbonat

  • 6 dl vetemjöl

  • 6 droppar eterisk ingefärsolja

  • 6 droppar eterisk stjärnanisolja

  • 6 droppar eterisk kanelolja

  • 0,5 dl mandelspån

Gör såhär:

Blanda smör, strösocker, sirap bikarbonat, vetemjöl och de eteriska oljorna. Till sist blandar du i mandelspånen men försök att inte ta sönder dem så mycket.

Dela delen i två delar och rulla ut till två runda längder. Plasta in dem och lägg dem i kylskåpet i minst en timme.

Sätt ugnen på 200 grader (varmluftsugn) . Ta ut längderna och skär dem i ca 0,5 centimeters skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 8 minuter (tid i ugnen kan variera beroende på vad man har för ugn) och låt svalna. Förvara kakorna torrt.

*Mina kakor blev ca 3,5 cm i diametern innan gräddning och ca 4 cm efter gräddning. Då räckte degen till cirka 90 kakor.

Det som jag tycker om med skurna pepparkakor är att de är lätta att göra samt att de inte tar en evighet att ”baka ut”. Det är bara att göra runda längder, låta dem vila i kylskåpet och sedan skära dem. Busenkelt!

Må så gott.