Recept: Broccoli-soppa


Broccolisoppa.jpg

Min äldste son Alvins favoriträtt är broccolisoppa. Lite udda kan man tycka men han verkligen älskar det. När han först föreslog att jag skulle göra det så tänkte jag att det lät lite för nyttigt för att vara gott. Jag tänkte dock att det var klart att han skulle få det då det just är nyttigt och för att det var roligt att han föreslog någonting annat än pannkaka eller pasta med köttbullar. Sagt och gjort så letade jag upp ett recept som lät gott och lagade till soppan till honom. Å det fick godkänt från honom, vilket inte alls behövde vara fallet. Det kan ju vara lite vanskligt att laga mat till barn då det kanske inte alls smakar likadant som det de fick i förskolan eller i skolan, men han tyckte i varje fall att det blev gott. Puh! Lite till min förvåning så tyckte jag också att det blev gott. På senare tid har jag utvecklat receptet lite och det är numera även en av mina favoriträtter, speciellt när det är kallt ute. Då är det gott att värma sig med en soppa. Det bästa med receptet är att det är nyttigt, går lätt och fort att göra samt går att variera tillbehören i det oändliga.

Visste ni att broccoli hör till de mest näringsrika grönsakerna som finns? Den innehåller mycket av antioxidanten och karotenoiden lutein (som tros bland annat kunna skydda mot gråstarr) men även en del av antioxidanten sulforafam (tros kunna stärka kroppens förmåga att skydda sig mot cancerceller samt för att bromsa tillväxt av tumörer). Om man passar på att koka soppan i gjutjärnsgryta så får man också i sig lite extra järn, vilket inte är helt fel för bildning av röda blodkroppar och hemoglobin som hjälper till att syresätta blodet. Om vi får järnbrist så kan vi ju känna oss trötta, yra och få svårt att koncentrera oss. Järnupptaget kan då förbättras genom att man dricker något med C-vitamin till broccolisoppan, medan mjölk kan försämra järnupptaget. Min ”hemliga” ingrediens som sätter piff på hela maträtten är eterisk citronolja från Young Living. Det blir jättemumsigt och fräscht!


Citronolja tros bland annat vara:

 •  koncentrationshöjande/upplyftande/energigivande av humöret och orken
 • antiseptiskt-dödar och hämmar mikroorganismer såsom bakterier, virus, svampar och parasiter
 • en antioxidant då den innehåller mycket C-vitamin, upp till 72 % av d-limonen , som är bra mot cancer
 • blodtryckssänkande
 • till hjälp vid muskelvärk
Lemonflaskaliten.jpg

Grundreceptet kommer från ”Mitt kök”. Om ni har möjlighet använd gärna ekologiska varor.

Här kommer receptet på broccolisoppan som jag gör:

 • 6-8 personer (ca 20 min)
 • 1 kg fryst broccoli eller 2 broccolihuvuden
 • 1,5 stor gul lök (eller 2-3 mindre)
 • 2 msk olivolja
 • 1 liter vatten
 • 2 grönsaksbuljongtärningar
 • 7 droppar eterisk citronolja (Young Livings), ev. lite mer om ni blandar ut soppan med crème fraiche eller grädde.

(OBS. Om ni använder något annat märke på eterisk olja än Young Living, se då först till så att den inte är utspädd med något och att den är ätbar! )

 • Salt och svartpeppar
 • Ev. crème fraiche eller grädde
 • Tillbehör: bacon, stekt halloumi eller mozzarella.

Gör så här:

Hacka broccolin i bitar om 2*2 cm (så att stavmixern/hushållsassistenten har lätt att mixa broccolin). Jag brukar köra på färsk broccoli när det är säsong, annars fryst. Hacka löken i små bitar. Hetta upp en kastrull eller gjutjärnsgryta och fräs löken och broccolin tillsammans med olivolja i några minuter. Häll på vattnet och buljongtärningarna. Låt koka i 10 minuter. Ta sedan av kastrullen/grytan från plattan och mixa soppan på låg intensitet. Mixa soppan slät eller lämna kvar lite bitar av broccoli, beroende på hur du vill ha din soppa. Avsluta med att smaka av den med salt, peppar samt eventuellt med grädde eller crème fraiche för att få en liten krämigare konsistens. Droppa i eterisk citronolja när soppan svalnat, för att på så sätt behålla så mycket näringsämnen som möjligt i citronoljan. Om man vill så kan man även ha kokt potatis i soppan och mixa den för att göra soppan mer matig. Jag brukar alternera tillbehören mellan stekt halloumi och bacon eller mozzarella och bacon, eller bara någon av ostarna.

Smaklig spis!