En dag med eteriska oljor


Adventsmarknad.jpg

I helgen var jag och min syster med som utställare på Adventsmyset på Stens hus i Graversfors utanför Norrköping. Vi stod där och informerade alla som ville lyssna om vad eteriska oljor är, användningsområden, hur man kan använda dem samt om startkiten av oljor och oljespridare/luftfuktare som Young Living har. Vi sålde även Thieves ekologiska hushållsrengöring, Mintkyssar och Skurna pepparkakor kryddade med eteriska oljor samt en helkroppspeeling i form av en sockerskrubb med polkagrisdoft. Det var riktigt mysigt att träffa alla utställare, ägarna och inte minst alla glada människor som ville få lite julstämning. Det är något som vi gärna gör om.

Hemma hos oss använder vi oss av eteriska oljor varje dag. Jag upplevde att jag till en början när jag hade fått hem startkitet, att jag glömde bort att använda mig av oljorna. Jag använde mig av någon enstaka eterisk olja någon gång då och då. Det var först när jag hade dem framme så att jag kunde se dem var jag än gick som det började bli en vana att använda dem. Jag upplever att man nästan måste ha sina oljor framme hela tiden för att komma ihåg att de faktiskt finns och att man kan använda dem. Så det slutade med att jag delade upp startkittet beroende på var jag använde dem mest. I köket har jag Citron, Pepparmint, Thieves, Purification och DiGize. I badrumsskåpet står Copaiba, Panaway, Orange, RC och Frankincense, och i sovrummet har jag Lavendel. Jag känner mig som mest stressad när jag är på väg någonstans, då jag brukar ha en tendens för att vara tidsoptimist, och därför har jag alltid Stress Away i min handväska. Nu för tiden har jag minst dubbla uppsättningar av vissa oljor som t.ex. Lavendel. Den har jag förutom i sovrummet även i badrumsskåpet då den är mjukgörande och den är lätt att droppa ner i den befintliga ansiktskrämen man har. Jag har även utökat mitt oljeförråd till att innefatta många andra eteriska oljor som inte finns med i startkittet, även dem uppställda vart efter jag använder dem främst.

Premium start-kit Dewdrop.jpg

Hur ser då en vanlig vardag ut med eteriska oljor hemma hos oss?

Just nu börjar jag morgonen med Thieves-te (immunitetste) och när jag har lite magkatarrskänning så sväljer jag en droppe DiGize. Jag klarar inte av smaken så jag lägger den i en tom kapsel med lite olivolja i eller flytande kokosolja. Efter att jag har tvättat ansiktet så smörjer jag in mitt ansikte med en ansiktskräm och tillsätter eterisk olja efter behov. Purification om jag är på väg att få finnar eller huden känns oren, Frankincense som sägs motverka åldrad hud eller Lavendel om jag är torr. Jag borstar därefter tänderna med Thieves tandkräm. Ibland använder jag en droppe Orange på min bambutandborste då Orange bleker tänderna.

Under dagen dricker jag sedan vatten med antingen en droppe Lemon som stödjer immunförsvaret eller en droppe Pepparmint som stödjer en god matsmältning. Har jag ont någonstans på kroppen så kan jag smörja in den delen med Panaway och sedan Copaiba. Om jag känner att jag blir stressad så tar jag på mig lite Stress Away, som jag redan skrivit om, eller Peace and Calming II. Den sistnämnda ÄLSKAR jag, både doften och hur den får mig att känna. Om jag behöver extra energi på dagen när jag jobbar så kan jag sätta i någon droppe Pepparmint, Lemon och/eller Orange i doftspridaren, som även fungerar som en luftfuktare nu när det är torrt inomhus. När jag vill öka koncentrationen eller höja humöret så har jag Frankincense i doftspridaren. Eller enbart höja humöret Copaiba.

När barnen kommer hem från förskolan och frita under den här delen på året när många är sjuka så sätter jag på oljespridaren med Thieves och Purification och dricker Immunitets-teet. Om något av barnen är hostig så tar jag i lite R.C i doftspridaren också tillsammans med Thieves och Purification. När det börjar bli kväll så kan det hända att jag har i någon droppe Stress Away eller Lavendel i luftfuktaren för att stressa ner.

Peace and calmin II.jpg
 

De största skillnaderna efter det att vi har börjat använda eteriska oljor är att vi dels inte blir lika mycket sjuka längre men också dels att det tar så mycket kortare tid för min yngsta son Emil att somna och komma till ro. Förut låg han och vred på sig i mellan 30-60 minuter. Jag låg bredvid honom och blev nästan galen på att han inte kunde ligga still. Nu har han en egen oljespridare i sitt rum och varje kväll har vi en droppe Gentle Baby i den. Han har nu slutat att snurra runt och vända och vrida på sig. Efter ett litet tag så säger han: Mamma, jag är trött och så vänder han sig om igen och kort efter det så somnar han. Det är verkligen jättestor skillnad mot vad det var förr, jätteskönt!

Emilsover.jpg

När barnen har somnat så rollar jag dem med immunitetsroller under deras fötter. Idealt är ju att rolla dem flera gånger per dag med immunitetsroller men min Anton tycker inte om det och det är därför som jag rollar deras fötter när de sover så att de inte märker något. När jag själv ska sova och har gjort mina bestyr med tandborstning, ansiktskräm osv så tar jag en droppe Lavendel på ena stortån och en droppe Cedarwood på andra stortån, Stress Away på handlederna, allting för att jag behöver ha lite extra skjuts för att somna. Jag avslutar med att rolla immunitetsrollern bakom öronen.

Som ni ser så använder jag en hel del eterisk olja, men eftersom man bara använder någon enstaka droppe varje gång så räcker en flaska länge.

Gentle baby.jpg

Gentle Baby som jag använder varje kväll för att min son ska komma till ro, är en oljeblandning som är tröstande, lugnande och avslappnande. Den innehåller Rosenträd, Geranium, Palmarosa, Lavendel, Romersk Kamomill, Yland Ylang, Citron, Jasmin, Bergamot och Ros.